Trening i vintersesongen

Fysioterapeut og Artesia-trener Stian deler sine tips

Vår fysioterapeut og Artesia-trener Stian har vært profesjonell snowboardkjører i 10 år. I tillegg til å være en del av Team Artesia, er han nå hovedtrener for Heming Adrenalin sin snowboardgruppe og landslagets fysioterapeut.

 

Hva vil du anbefale som en god oppkjøring til vintersesongen?

På generelt grunnlag vil en god oppkjøring til vintersesongen avhenge av hvilken aktivitet eller sport en skal holde på med. At en er lite skadeforfulgt er alltid en bonus, og gjør at en kan vie mer tid til optimalisering av trening og mindre tid til å måtte jobbe med rehabilitering.

Min erfaring er at den generelle mosjonist har god fysisk aktivitetsmengde, men at de kan mangle variasjon med hensyn til styrke og stabilitet i de spesifikke kroppsdelene som utøver aktiviteten. Dermed vil alltid en god oppkjøring til en vintersesong (eller en hvilken som helst sesong) innebære en del fokus på styrke, stabilitet og eksplosivitet i forskjellige faser av bevegelsesmønsteret. Et godt tips er å fokusere på den delen av bevegelsesmønsteret der en føler seg mindre god for å kunne få mer ut av aktiviteten en bedriver.

Jeg vil også anbefale å ha fokus på andre ting i en oppkjøringsperiode og ikke kun tenke øvelsesrelatert prestasjonsfremming. Noe jeg alltid nevner for mine pasienter er viktigheten av søvn og ernæring i sammenheng med trening. Restitusjon er den viktigste faktoren for å kunne oppnå fremgang og er samtidig også skadeforebyggende, så dette er noe man alltid skal vie tid til både daglig og i en oppkjøringsperiode.

 

Hvilke fordeler vil en ha av et godt generelt treningsgrunnlag når en skal drive med vintersport?

Med et godt treningsgrunnlag vil en kunne trene mer spesifikt inn mot den generelle aktiviteten en skal utøve. Har en dette, vil en kunne vie mer tid til periodisering og spesifikke øvelser/marginhenting i stedet for å kun måtte fokusere på generell styrke, utholdenhet og eventuell skadeforebygging.

Mesteparten av treningen en gjør inn mot en aktivitet bør som regel ha et prestasjonsfremmende fokus. Dersom en for eksempel har utfordringer med å generere kraft i frasparket når en skal skøyte på ski, vil en god øvelsevære for eksempel bakover utfall med fokus på frasparket for å komme seg opp igjen i stående. På den måten vil en utvikle styrke i ett og ett bein isolert, i tillegg stabilitet og balanse. Når en mestrer bevegelsen, kan en utfordre seg selv med ekstern motstand eller variere hastigheten i bevegelsen.

 

Hvordan ville du lagt opp en styrketreningsøkt i vintersesongen?

Noen vil kanskje tro at en må trene styrke ofte for å opprettholde den fremgangen en har hatt i sesongoppkjøringen, noe som kanskje gjør at en prioriterer flere styrkeøkter fremfor å faktisk kose seg med aktiviteten en bedriver. Ifølge forskning på området, er det tilstrekkelig med én styrkeøkt per uke gjennom en sesong på ca. 3-4 måneder der en trener opp mot et bestemt mål. Det en derimot skal huske på, er å trene tett opp mot 80-95% av sin 1RM på de bestemte øvelsene, noe som kan være tung styrketrening for mange. Har en for eksempel én økt i uken med litt veiledning vil det være lettere å gjennomføre slike økter og mulig å kunne opprettholde en god del av den fremgangen en har hatt i sesongoppkjøringen på styrkefronten. Dette vil etter hvert kunne bli til et nytt grunnlag, og noe å ta med seg videre inn i en eventuell ny oppkjøringsperiode.

 

Hvilke typer øvelser ville du belyst i forkant av sesongen?

Jeg ser et flertall som utfører store baseøvelser når de trener. Dette er kjempebra øvelser som krever stort samspill mellom utallige store og viktige muskelgrupper. Ikke minst er det gode øvelser som gir stort utbytte under treningsøkter. Likevel, mener jeg at de fleste kan bli litt flinkere på såkalte «unilaterale» øvelser. Dette kan for eksempel være ettbeinsøvelser eller øvelser som setter krav både til styrke og stabilitet på motsatt side av kroppsdelen som er aksjon. Et stort antall aktiviteter foregår som oftest på én kroppsdel av gangen enten det er for eksempel fotball, håndball, sykling, løping eller tennis. Hvorfor gir det ikke da mening å inkludere øvelser som stiller krav til, og som kan være mer spesifikt knyttet opp mot, hverdag/aktivitet/idrett? En ser gjerne at de som tør å variere treningen mer med for eksempel øvelser/bevegelser de er mindre gode på, får svært god effekt av treningen sin.

 

Hvilke erfaringer gjorde du deg selv under tiden som profesjonell snowboardkjører?

Da jeg var toppidrettsutøver, la jeg ikke nok vekt på oppkjøring og trening før sesong. Heldigvis hadde jeg gode trenere og flinke folk rundt meg som fikk meg til å gjøre det som var nødvendig for å prestere. Det var ikke før jeg røk det fremre korsbånd i mitt venstre kne at jeg ble påminnet hvorfor jeg hadde blitt tvunget til å tilbringe utallige timer på barmarkstrening i løpet av høsten. En skade kan oppstå uavhengig av treningsmengde, men hadde jeg hatt en høyere treningshyppighet, hadde jeg kanskje unngått skadetidspunktene – og fått enda mer tid til å stå på snowboard.

I min stilling som fysioterapeut og trener, jobber jeg mye med motivasjon i treningssammenheng for at mine pasienter skal få anledning til å kunne utøve mer av den aktiviteten de elsker og brenner for.

Relaterte innlegg

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta nyheter, tips og tilbud.

Takk! Du abonnerer nå på vårt nyhetsbev.
Oops, noe gikk galt! Vennligst prøv igjen
Grand hotel
Karl Johans gate 31
0159 Oslo
Vis i Google Maps+47 22 82 50 00grand@artesia.no
Sosialt
Org. nr. 880407112
Copyright © 2016 – 2019 Artesia.no