Muskelsenen - en oversett men viktig forbindelse

Ny forskning har vist at ikke bare muskler, men også sener vokser og blir stivere hvis de belastes med bevegelse og trening. Senene bidrar til å øke prestasjonen og funksjonen.

Når vi tenker på trening og aktivitet går tanken for det meste til at det er musklene vi jobber med. Vi burde være aktive og bevege oss, og styrke muskulaturen ved styrketrening for å bedre holdning, samt kropp og ledd på andre måter.

Ved å styrke musklene vil vi også stå bedre stilt etter hvert som vi blir eldre. Dette gjelder også for skjelettet som vi vet at styrkes når det utsettes for belastning i kontrollerte former.

For mange er trening blitt en sentral del av hverdagen. Man bruker mye tid på planlegging av trening. For de mest aktive har vel også spørsmålet «kan jeg trene den samme muskelgruppen både mandag og tirsdag?» kommet opp. Igjen er tanken rettet mot om muskulaturen har fått nok hvile.

Muskelsenene binder oss sammen

Alle muskler i kroppen er knyttet til skjelettet via en muskelsene. Disse senene binder musklene til skjelettet, men er også med på å lagre og frigjøre energi og hjelper til med «støtdemping» når man for eksempel løper eller hopper.

Muskelsenen overskygges ofte av musklene når det gjelder trening, men den er faktisk også en meget god grunn til å holde seg aktiv. Senene styrkes på en litt mindre synlig måte enn muskler og er kanskje ikke like imponerende på stranden, men for generell kroppslig funksjon er de kanskje like viktige.

Aldring gir motsatt effekt enn mange tror

Med tanke på aldring er også muskel senene viktige. Mange tenker at muskler og sener blir strammere med årene da man føler seg stivere og ikke like spenstig som før. Ved aldring eller inaktivitet vil muskelsener faktisk bli mer ettergivende. Det er derfor viktig at vi har styrket de gjennom trening og aktivitet, på samme måte som musklene.

Ønsker du å lese mer om dette så kan du følge NiHs blogg og publiseringer.

Kilder

Bojsen-Møller, Jens (2014) Muskelsenen – en oversett men viktig forbindelse

Forfatter

Artikkelen er skrevet av trener hos Artesia Gym, Andreas Storbraaten

Relaterte innlegg

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta nyheter, tips og tilbud.

Takk! Du abonnerer nå på vårt nyhetsbev.
Oops, noe gikk galt! Vennligst prøv igjen
Grand hotel
Karl Johans gate 31
0159 Oslo
Vis i Google Maps+47 22 82 50 00grand@artesia.no
Sosialt
Copyright © 2016 – 2019 Artesia.no