Et møte med fitness

Vår personlige trener Andreas deler sin opplevelse.

Andreas hadde for noen år siden et personlig prosjekt hvor målet var å stille i en fitness-konkurranse. Andreas hadde ingen bakgrunn fra fitness tidligere, men var nysgjerrig på treningsformen og hva som måtte til for å delta. Som kjent, er fitness en sportsgren som stiller store krav til ekstremt kontrollert kosthold i samsvar med spesifikk muskeltrening. Med denne erfaringen bak seg, har han gjort seg noen refleksjoner rundt prosessen i etterkant. Vi har i den forbindelse stilt han noen spørsmål rundt hans opplevelse av en slik livsstilsendring og hva det innebærer i hverdagen.

 

Andreas, du måtte få kontroll over ditt kosthold for å nå målene du hadde satt deg. Hva var det første du måtte gjøre?

Det første jeg måtte gjøre var å få full kontroll på hva jeg puttet i kroppen. Det totale kaloriinntaket var viktig, men også hva kaloriene inneholdt. Makro-næringsstoffer (proteiner, fett og karbohydrater) var det viktigste i begynnelsen, men ettersom kaloriinntaket ble redusert ble også fokus på vitaminer og andre «mikro-næringsstoffer» viktigere. For å oppnå den kontrollen over kostholdet som var nødvendig, brukte jeg en spesifikk app for å logge all mat og drikke jeg inntok.  

Det var også viktig å finne en måte å spise på som passet for meg. Jeg trivdes godt med «periodisk faste» med et høyprotein kosthold. Dette fungerte for meg over en periode, men det er viktig å nevne at det er et stort skille mellom inntak generelt i løpet av året, og inntak rundt konkurranse.    

 

Hvordan la du opp treningen etter at du bestemte deg for å delta i konkurransen?

Jeg hadde et forholdsvis godt treningsgrunnlag fra tidligere, så veldig mye endring ble det ikke. I hovedsak var det volumet på trening som måtte struktureres litt nøyere og jeg måtte legge inn flere hypertrofi-økter (kort forklart: volum = totalt antall kiloløftet per muskel per uke).

Jeg trente i hovedtrekk åtte dager i strekk før jeg la inn en rolig dag. En normal dag besto av 1-2 økter, der det var en lengre økt på mellom 75-120 min., og en kortere på rundt 30 min.  

 

Hva er dine tanker rundt denne form for ekstrem livsstil?

Veldig splittet. På én side er det mange ting som er fantastisk som at man lærer utrolig mye om seg selv og kroppen sin. På en annen side er det utrolig tøft for både kroppen og hodet. I min erfaring kom det verste i etterkant. Jeg brukte litt for lite tid og måtte derfor velge en litt ekstrem variant for å nå målene mine. Det resulterte i at jeg en lang periode ble veldig lei av strukturert trening og noen typer mat. Et godt tips her er å legge en plan over ganske mange år, samt å ikke forhaste seg.  

 

Nådde du målene dine?

Både ja og nei. Jeg hadde satt noen veldig hårete mål, så de nådde jeg ikke, men jeg var likevel godt fornøyd med resultatet til slutt. Jeg nådde mange av delmålene mine på veien, men overordnet mål om NM-gull å nok et stykke inn i horisonten. Dersom jeg hadde brukt mer tid og energi ville jeg nok kommet dit jeg ville, men det finnes mange dedikerte mennesker som holder på med dette, så resultatmessig vet man aldri.

 

Ser du tilbake på den tiden som en positiv opplevelse?

Igjen er det litt splittet. På den ene siden, elsket jeg mye av det, men det var også dager som var blytunge. Jeg kunne for eksempel slutte på jobb kl. 21.30 etter en 12 timers arbeidsdag, og måtte så motivere meg for en times treningsøkt. Det savner jeg ikke. Per dags dato kan jeg fortsatt ikke se på en fryst pakke med kjøttdeig som ligger og tiner i vasken … Livet er også for kort til å ikke spise et wienerbrød i ny og ne. På den andre siden er ikke wienerbrød og tidenes sommerkropp forenelig, og jeg var godt fornøyd med hva jeg hadde oppnådd. Mentalt var det morsomt å se hva jeg kunne klare, og hvor mye glede en kunne få av å kaste janteloven ut av vinduet og gjøre noe ekstremt.


Er dette en livsstil du vil anbefale andre?

… Som livsstil? Overhodet ikke. Opptreningsfasen er god, men nedbrytningsfasen mot konkurranse, med store underskudd på f.eks. mat og dermed energi, er ikke å anbefale i lengden.

Om jeg vil anbefale det innenfor en gitt periode for «mannen i gata»? Det finnes mange i Norge med et godt treningsgrunnlag som ved litt tid og hjelp kunne lykkes godt innenfor fitness. Men det er i perioder. Det er viktig å skille mellom hvordan en trener og lever generelt, og veien moten konkurranse. Kroppen din skal ikke leve på kun 6 i fettprosent. Ingen/veldig få som konkurrerer innenfor fitness/kroppsbygning holder kroppen i «sceneform» året rundt. Det går ikke. Jeg vil heller benytte anledningen til å slå et slag for god og jevnlig trening med tålmodighet og med et sunt helsefokus i hverdagen!

Relaterte innlegg

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta nyheter, tips og tilbud.

Takk! Du abonnerer nå på vårt nyhetsbev.
Oops, noe gikk galt! Vennligst prøv igjen
Grand hotel
Karl Johans gate 31
0159 Oslo
Vis i Google Maps+47 22 82 50 00grand@artesia.no
Sosialt
Org. nr. 880407112
Copyright © 2016 – 2019 Artesia.no