Biorytme og søvn

Vi mennesker, som alle andre levende organismer har en ”biologisk klokke”. I mennesker er dette et lite nervesenter på størrelse med et knappenålshode som sitter i hypothalamus i hjernen. Denne styrer hormonproduksjonen i forhold til når vi skal sove og være våkne. Det er mange faktorer som spiller inn, og ulikt ett mekanisk urverk, er det flere svingninger i vår biologiske klokke enn et armbåndsur.

Den faktoren som spiller størst rolle er lys. Du har sikkert sett på himmelen en tidlig morgen og formiddag at lyset er ganske blått og klart. På ettermiddagen og rett før solnedgang er lyset en del gulere. Dette trigger vårt 700 millioner gamle urverk til å produsere hormoner som gjør deg våken på morgen og dag, men søvnig og trøtt på ettermiddag og kveld.

En av utfordringen mange sliter med er nettopp søvn. Men hvorfor?  I dag har vi mye kunstig belysning. De sender ofte ut mye blått lys, som gjør oss mer våkne. Det å måtte gå tilbake til stearinlys for å gjøre innsovning lettere vil kanskje være å gå noen hundre år tilbake i tid, og virke litt mot sin hensikt. Heldigvis er det ikke badelyset ditt som er det verste.  Mobiltelefoner og datamaskiner er de største kildene til blått lys.

Heldigvis har ofte nyere teknologi muligheten til å skifte mellom blått og gult lys. Sjekk gjerne telefonen og Pc-en din  for en kveld/nattmodus. De har ofte en innstilling der du kan be telefonen gjøre det selv ved å følge din lokasjon og når solen står opp og går ned.

Så sliter du noe med innsovning? Prøv å bytt til gulere lys mot kvelden. Du blir kanskje litt søvnig, men det er jo poenget.

Kilde:

http://forskning.no/menneskekroppen-biologi-evolusjon/2008/02/vart-innebygde-urverk

Mer informasjon:

https://borgefagerli.no/2013/03/07/biorytmedietten/

Relaterte innlegg

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta nyheter, tips og tilbud.

Takk! Du abonnerer nå på vårt nyhetsbev.
Oops, noe gikk galt! Vennligst prøv igjen
Grand hotel
Karl Johans gate 31
0159 Oslo
Vis i Google Maps+47 22 82 50 00grand@artesia.no
Sosialt
Copyright © 2016 – 2019 Artesia.no